Istorijat

Odbojkaški klub „UŽICE“ je osnovan 15. septembra 2001. godine. Osnivači kluba su nekadašnji odbojkaši Odbojkaškog kluba „Prvi partizan“ Zoran Murić, Slobodan Bogosavljević i Vukadin Simović.

Poseta grobu Zorana Avramovića

Pomen na deset godina od smrti Zorana Avramovića

Od svog osnivanja klub funkcioniše na amaterskim principima i maksimalno je posvećen radu sa mlađim kategorijama. Prvu utakmicu Odbojkaški klub „UŽICE“ je odigrao 11. novembra 2001. godine u pionirskoj konkurenciji protiv OK „Crnokosa“ iz Kosjerića i tako je obeleženo 10 godina od tragične smrti jednog od najboljih  užičkih odbojkaša  Zorana Avramovića. Za ekipu OK „Užice“ su igrali Zoranovi sinovi Boris i Filip.

Prvo zvanično takmičenje u okviru Prvenstva Srbije za OK „Užice“ je odigrano u Ivanjici  15. decembra 2002. godine u kadetskoj konkurenciji sa ekipama „Putevi Ivanjica“ i „FAP Livnica“(Prijepolje).

U seniorskoj konkurenciji prva zvanična utakmica je odigrana 19. oktobra 2004. godine u Čačku protiv OK „Remont“ u okviru Regionalne lige ZAPAD.

Povodom četvrtog rođendana kluba 17/18. septembra 2005. godine OK „Užice“ je bio domaćin jednog od najjačih turnira u Srbiji u juniorskoj kategoriji. Učestvovali su Vojvodina(Novi Sad), Crvena Zvezda (Beograd), Bambi Mladi Radnik (Požarevac) i Užice. Pehar za najbolju ekipu je osvojila Crvena Zvezda, a za najboljeg igrača turnira Nemanja Stefanović, tehničar pobednika.

Pioniri OK „Užice“ su od 14-16. aprila 2006.godine učestvovali na Pionirskom Prvenstvu Srbije u Požarevcu i zauzeli 8. mesto.

U svom trećem učešću u Regionalnoj ligi ZAPAD Odbojkaški klub „Užice“ je uspeo da osvoji prvo mesto i plasira se u Drugu ligu Srbije. U Priboju je 10. aprila 2007.godine odigrano poslednje kolo između domaćina i Užica, gde su Užičani pobedili rezultatom 3:1 i osvojili prvo mesto u ligi.

Prva utakmica OK Užice

Prva utakmica OK Užice

U prvoj drugoligaškoj sezoni osvojeno je 5. mesto i kao kruna uspešne sezone je 26. aprila 2008. godine osvojen Kup Zlatiborsko-Moravičkog okruga u Užicu protiv prvoplasirane ekipe Druge lige ZAPAD „Crnokosa“(Kosjerić).

U sezoni 2008/09 je takođe osvojeno 5. mesto u drugoligaškoj konkurenciji, ali u pionirskoj konkurenciji su ostvareni značajni uspesi. Na pionirskom turniru u Obrenovcu od 10-12. aprila 2009. godine osvojeno je drugo mesto u konkurenciji 24 ekipe. Naš tehničar Aleksa Toskić je proglašen za najboljeg tehničara na turniru. Takođe OK „Užice“ je bilo uspešan domaćin i polufinalnog i finalnog turnira Prvenstva Srbije u pionirskoj konkurenciji. Na kraju je OK “Užice” zauzeo 6.mesto u Srbiji u pionirskoj konkurenciji.

U sezoni 2009/10 je u Drugoj ligi ZAPAD osvojeno 7. mesto. Rezultatski je to korak unazad, ali obzirom da smo bili najmlađa ekipa u ligi to svakako nije neuspeh.

Sezona 2010/11 je bila najteža u istoriji kluba. Osvojeno je 9. mesto i jedva je sačuvan drugoligaški status, ali je napravljen kostur ekipe od generacije rođene 1994. godine.

U naredne dve godine je ostvaren vidan rezultatski napredak. U sezoni 2011/12 osvojeno je 6. mesto, a u sezoni 2012/13  5. mesto.

U sezoni 2013/14 seniorska ekipa Odbojkaškog kluba “Užice” je ostvarila najveći uspeh u 14-godišnjoj istoriji kluba osvajanjem prvog mesta u Drugoj ligi zapad i plasmanom u Prvu ligu Srbije. Uspeh je tim veći, jer je ostvaren u potpunosti sopstvenim snagama, sa trenerima i igračima koji su svoje znanje gradili od početka u svom klubu – Odbojkaškom klubu “Užice”. Juniori su osvojili prvo mesto u Juniorskoj ligi Zlatiborsko-Moravičkog okruga i plasirali se na Polufinale Prvenstva Srbije u juniorskoj konkurenciji, među 16 najboljih juniorskih ekipa Srbije.

Bez podrške u finansijskom delu, kao i bez igračkih pojačanja, OK “Užice” je sezonu 2014/15 u Prvoj ligi završilo rezultatski neuspešno – osvojeno je 12. mesto. Međutim, iz prve ruke su dobijena prvoligaška iskustva i saznanja o potrebama i vrednostima za ovaj nivo takmičenja. Posle jedne sezone provedene u drugoligaškoj konkurenciji (2015/16), od 2016. godine je OK “Užice” učesnik Prve B lige i “vreba” svoju šansu za povratak u Prvu ligu.

Od 2005. do 2013. godine OK „Užice“ je bio organizator Lige osnovnih škola za dečake pod pokroviteljstvom Kontrolpointa. Šampionski pehar su osvajali OŠ „Aleksa Dejović“ 4 puta, OŠ „Dušan Jerković“ 3 puta i po jednom OŠ „Stari grad“ i OŠ ,,Nada Matić”. Kontrolpoint liga je iznedrila mnoge prvotimce Odbojkaškog kluba “Užice”: Filip Avramović, Stanko Ćirković, Zdravko Aničić, Dalibor Ljubojević, Nikola Šuljagić, sjajna generacija 1994. predvođena Mladenom Radovanovićem, Bane Nenadić, Bojan Tripković, Uroš Krstić …

U sezoni 2018/19 počelo je novo poglavlje u radu Odbojkaškog kluba “Užice” – počela je sa radom i ženska sekcija. Od škole odbojke za devojčice te godine klub je evoluirao do učešća u svim ligama mlađih kategorija Odbojkaškog saveza Srbije u sezoni 2022/23: juniorke, kadetkinje, pionirke i pretpionirke.

Podelite vesti!