Sine moj….

Sine moj….

– Šta bi, sine?!

– Pa šta… Ionako su mnogo bolji od nas…

– Ali odbojka je takmičarski sport… Ne treba da odustaješ. Treba da daš sve od sebe pa da onda tako kažeš.

– Kad sam video rezultat prvog seta, ja sam se demoralisao…. a i bila me je sramota… nisam mogao više da se skoncentrišem…

– A zašto smečuješ sve u sredinu, sve u zonu 6?

– Pa diže mi sve kratke i niske… da on bolje diže i ja bih bolje pucao.

– A jesi li probao da ispraviš bilo šta kad on tako diže ili zažmuriš i udaraš bez odgovornosti? Jesi li probao da “skuvaš”? Da smečuješ blok-aut?

– Izgubio sam se… nadao sam se da će krenuti kapitenu, pa ću onda i ja krenuti…

– Ti si se nadao da će tebi dići dizač tvoju zamišljenu loptu, koju uzgred ne može da digne nijedan dizač na svetu, da ti niko ne skoči u blok i …. da se svi oduševe tvojim napadom, od koga će verovatno da se sruši hala… Ali, moraš da se probudiš… To se nikad neće desiti! Zašto nisi uhvatio nijednu loptu u polju?

– Pa nijedna nije mogla da se uhvati! Sve su bile daleko od mene…

– E sine moj, pa naravno da su bile daleko, ali ti treba da se približiš lopti, da predviđaš napade, da se pozicioniraš pored bloka i da kreneš ka lopti. Tada će ti sve lopte biti blizu. A zašto sve radiš bolje na treningu nego na utakmici?

– Pa nemamo na treningu dovoljno jaku drugu postavu i onda znam da sam bolji od igrača druge postave.

– Sine moj, ti se bojiš. A strah je osobina onoga koji misli samo na sebe. Strah nastaje kad se suočiš sa izazovom. Čovek je racionalno biće. Kad uključiš mozak i kada budeš donosio odluke koje su dobre za ekipu, nećeš se plašiti! Kada to budu radili svi članovi ekipe, bićete srećni jer pripadate dobroj ekipi. Bićete lišeni egoizma i podredićete sve vaše pojedinačne učinke učinku ekipe. Bićete zadovoljni… Sine moj, ako na svakoj utakmici daš sve od sebe … i ti i tvoji saigrači… neće ti biti mnogo žao kad izgubite, jer ćete znati da bolje ne možete u datom trenutku. Svaku izjednačenu utakmicu ćete dobiti i bićete srećni jer ste pobedili dobru ekipu.

Uvek gledaj ekipu koju treba da nadmudriš. Moraš da predvidiš njihove akcije. Ne možeš nadmudriti igrača čije kretanje ne pratiš.

Sine moj, ne plaši se izazova! Strah je produžena senka neznanja.

 

Podelite vesti!