Istorijat

Odbojkaški klub „UŽICE“ je osnovan 15. septembra 2001. godine. Osnivači kluba su bivši odbojkaši Odbojkaškog kluba „Prvi partizan“ Zoran Murić, Slobodan Bogosavljević i Vukadin Simović.

Poseta grobu Zorana Avramovića

Poseta grobu Zorana Avramovića

Od svog osnivanja klub funkcioniše na amaterskim principima i maksimalno je posvećen radu sa mlađim kategorijama. Prvu utakmicu Odbojkaški klub „UŽICE“ je odigrao 11. novembra 2001. godine u pionirskoj konkurenciji protiv OK „Crnokosa“ iz Kosjerića i tako je obeleženo 10 godina od tragične smrti jednog od najboljih  užičkih odbojkaša  Zorana Avramovića. Za ekipu OK „Užice“ su igrali Zoranovi sinovi Boris i Filip.

Prvo zvanično takmičenje u okviru Prvenstva Srbije za OK „Užice“ je odigrano u Ivanjici  15. decembra 2002. godine u kadetskoj konkurenciji sa ekipama „Putevi Ivanjica“ i „FAP Livnica“(Prijepolje).

U seniorskoj konkurenciji prva zvanična utakmica je odigrana 19. oktobra 2004. godine u Čačku protiv OK „Remont“ u okviru Regionalne lige ZAPAD.

Povodom četvrtog rođendana kluba 17/18. septembra 2005. godine OK „Užice“ je bio domaćin jednog od najjačih turnira u Srbiji u juniorskoj kategoriji. Učestvovali su Vojvodina(Novi Sad), Crvena Zvezda (Beograd), Bambi Mladi Radnik (Požarevac) i Užice. Pehar za najbolju ekipu je osvojila Crvena Zvezda, a za najboljeg igrača turnira Nemanja Stefanović, tehničar pobednika.

Pioniri OK „Užice“ su od 14-16. aprila 2006.godine učestvovali na Pionirskom Prvenstvu Srbije u Požarevcu i zauzeli 8. mesto.

U svom trećem učešću u Regionalnoj ligi ZAPAD Odbojkaški klub „Užice“ je uspeo da osvoji prvo mesto i plasira se u Drugu ligu Srbije. U Priboju je 10. aprila 2007.godine odigrano poslednje kolo između domaćina i Užica, gde su Užičani pobedili rezultatom 3:1 i osvojili prvo mesto u ligi.

Prva utakmica OK Užice

Prva utakmica OK Užice

U prvoj drugoligaškoj sezoni osvojeno je 5. mesto i kao kruna uspešne sezone je 26. aprila 2008. godine osvojen Kup Zlatiborsko-Moravičkog okruga u Užicu protiv prvoplasirane ekipe Druge lige ZAPAD „Crnokosa“(Kosjerić).

U sezoni 2008/09 je takođe osvojeno 5. mesto u drugoligaškoj konkurenciji, ali u pionirskoj konkurenciji su ostvareni značajni uspesi. Na pionirskom turniru u Obrenovcu od 10-12. aprila 2009. godine osvojeno je drugo mesto u konkurenciji 24 ekipe. Naš tehničar Aleksa Toskić je proglašen za najboljeg tehničara na turniru. Takođe OK „Užice“ je bilo uspešan domaćin i polufinalnog i finalnog turnira Prvenstva Srbije u pionirskoj konkurenciji. Na kraju je OK “Užice” zauzeo 6.mesto u Srbiji u pionirskoj konkurenciji.

U sezoni 2009/10 je u Drugoj ligi ZAPAD osvojeno 7. mesto. Rezultatski je to korak unazad, ali obzirom da smo bili najmlađa ekipa u ligi to svakako nije neuspeh.

Sezona 2010/11 je bila najteža u istoriji kluba. Osvojeno je 9. mesto i jedva je sačuvan drugoligaški status, ali je napravljen kostur ekipe od generacije rođene 1994. godine.

U naredne dve godine je ostvaren vidan rezultatski napredak. U sezoni 2011/12 osvojeno je 6. mesto, a u sezoni 2012/13  5. mesto.

U sezoni 2013/14 seniorska ekipa Odbojkaškog kluba “Užice” je ostvarila najveći uspeh u 14-godišnjoj istoriji kluba osvajanjem prvog mesta u Drugoj ligi zapad i plasmanom u Prvu ligu Srbije. Uspeh je tim veći, jer je ostvaren u potpunosti sopstvenim snagama, sa trenerima i igračima koji su svoje znanje gradili od početka u svom klubu – Odbojkaškom klubu “Užice”. Juniori su osvojili prvo mesto u Juniorskoj ligi Zlatiborsko-Moravičkog okruga i plasirali se na Polufinale Prvenstva Srbije u juniorskoj konkurenciji, među 16 najboljih juniorskih ekipa Srbije.

Od 2005. godine OK „Užice“ je organizator Lige osnovnih škola za dečake pod pokroviteljstvom Kontrolpointa. Do sada su šampionski pehar osvajali OŠ „Aleksa Dejović“ 4 puta, OŠ „Dušan Jerković“ 3 puta i po jednom OŠ „Stari grad“ i OŠ ,,Nada Matić”. Aktuelni šampion je OŠ „Dušan Jerković“.